ponedjeljak, 6. ožujka 2017.

Chia puding sa bio kakaom u prahu, vanilijom i javorovim sirupom


Jako volim jednostavne recepte sa chia sjemenkama. Brzo su spremne za jelo, a ujedno izrazito zdrav i hranjiv obrok.

Chia sjemenke

Chia sjemenke su definitivno super hrana koju bi trebali uvesti u svakodnevnu prehranu ako već niste. Porijeklom su iz Meksika i Gvatemale. Postoje 2 vrste chia sjemenki: crne i bijele. Istraživanja su pokazala da imaju slične hranidbene vrijednosti.
Crne sjemenke u 100 g sadržavaju 486 kalorija, te ih je vrlo lako uklopiti u svakodnevnu prehranu jer nemaju neki istaknuti okus.
Najbolje ih je konzumirati bez termičke obrade, dodavanjem u svježe sokove, jogurt, smoothie, salate, juhe i sl.
Mogu se samljeti ili koristiti cijele. Ne sadrže gluten.
Preporuča ih se ostaviti 10-ak minuta u tekućini da nabubre i povećaju svoj volumen, ali mogu se jesti i neobrađene.
Chia sjemenke su odličan izvor antioksidansa, vitamina C, željeza i omega-3 masnih kiselina. Također sadrže i kalcij, fosfor, magnezij, natrij, kalij, cink, bakar, mangan...
Utječu pozitivno na podizanje energije, smanjuju kolesterol, stabiliziraju šećer u krvi i pospješuju rad probavnog sustava.

Sirovi kakao prah

Čokolada je jedan od najpopularnijih namirnica na svijetu, a kakao koji je sastavni sastojak svake dobre čokolade sadrži preko 300 kemijskih tvari koje pozitivno utječu na naše zdravlje.
Neki od njih su: magnezij, željezo, krom, mangan, cink, vitamin C, antioksidansi i omega-6 masne kiseline.
Kakao je fantastična namirnica koja pomaže u regulaciji krvnog tlaka, štiti od  bolesti srca i krvnih žila, smanjuje stres i depresiju, štiti od mnogih vrsta raka, regulira razinu šećera i kolesterola, potiče bolje pamćenje i koncentraciju. Štiti od utjecaja slobodnih radikala....
U procesu proizvodnje čokolade kakao se zagrijava i gubi neka svoja ljekovita svojstva, pa je sirovi organski kakao (u zrnu, komadićima ili prahu) najbolji izbor.



Javorov sirup

Pravi javorov sirup je jedinstveni proizvod koji na naše stolove dolazi direktno iz prirode. Pravi sirup možete prepoznati po tamnijoj boji, većoj gustoći i intenzivnom okusu koji je kompleksniji od komercijalizirnih brendova. Sirup se dobiva iz javorove kore i jedan je od najukusnijih zaslađivača na svijetu. Glatke je teksture, a svojim okusom podsjeća na karamelu.

Prema novijim istraživanjima  sadrži preko 20 ljekovitih sastojaka, među kojima su i snažni antioksidansi koji imaju antikancerogeno i antibakterijsko djelovanje. Također sadrži i brojne vrijedne minerale poput mangana, cinka, riboflavina, kalcija, kalija i magnezija.

Javorov sirup možete dodati kao sladilo u smoothie, zobenu kašu, pahuljice, voćne salate, kao preljev za palačinke, kolače, marinade, pa čak i u tople napitke.





Za ovaj zdravi desert potrebni su vam sljedeći sastojci:

3.5 dcl bademovog mlijeka
4 velike žlice chia sjemenki
1.5 žlica kakao praha
2 žlice javorovog sirupa
1 mahuna vanilije
2-3 kocke tamne čokolade

1. Chia sjemenke potopite u mlijeku i ostavite 15-ak minuta da nabubre i povećaju volumen uz povremeno miješanje. Ovisno o željenoj gustoći možete dodati više mlijeka i/ili chia sjemenki.

2. Mahunu vanilije prerežite uzdužno i vrhom noža izvadite sjemenke te ih stavite u smjesu mlijeka i chia sjemenki te dobro promiješajte.

3. Smjesi dodajte kakao prah i javorov sirup i sve dobro promiješajte.

4. Servirajte u prikladnoj posudi te pospite sa malo ribane tamne čokolade.

Dobar tek!





Nema komentara:

Objavi komentar