nedjelja, 5. ožujka 2017.

Chia puding sa svježom bananom, šipkom i tamnom čokoladom

Chia sjemenke

Chia sjemenke su definitivno super hrana koju bi trebali uvesti u svakodnevnu prehranu ako već niste. Porijeklom su iz Meksika i Gvatemale. Postoje 2 vrste chia sjemenki: crne i bijele. Istraživanja su pokazala da imaju slične hranidbene vrijednosti.
Crne sjemenke u 100 g sadržavaju 486 kalorija, te ih je vrlo lako uklopiti u svakodnevnu prehranu jer nemaju neki istaknuti okus.
Najbolje ih je konzumirati bez termičke obrade, dodavanjem u svježe sokove, jogurt, smoothie, salate, juhe i sl.
Mogu se samljeti ili koristiti cijele. Ne sadrže gluten.
Preporuča ih se ostaviti 10-ak minuta u tekućini da nabubre i povećaju svoj volumen, ali mogu se jesti i neobrađene.
Chia sjemenke su odličan izvor antioksidansa, vitamina C, željeza i omega-3 masnih kiselina. Također sadrže i kalcij, fosfor, magnezij, natrij, kalij, cink, bakar, mangan...
Utječu pozitivno na podizanje energije, smanjuju kolesterol, stabiliziraju šećer u krvi i pospješuju rad probavnog sustava.

Šipak ili nar 

U voćki jabukolikog izgleda i iznimno dekorativnog cvijeta i ploda skriva se prava jesenska delicija. To je jedno od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu.
Smatra se jednom od najljekovitijih voćki uopće i neopravdano je zapostavljen u prehrani u našim krajevima.
Postoji puno razloga zašto bi ga trebali koristiti češće  kao npr. zato što jača imunitet, čuva zube i kosti, štiti srce, snižava krvni tlak i posjeduje jaka antioksidativna i protuupalna svojstva. Također bogat je izvor kalija, a sadrži i magnezij, fosfor, kalcij, željezo, bakar, te vitamine skupine B i vitamin C.
Može se koristiti u slanim i slatkim jelima, salatama, sokovima i desertima.

Tamna čokolada (70% kakaa ili više)

Tamna čokolada je poslastica čija konzumacija (u ograničenim količinama) ima mnogobrojne blagotvorne učinke na zdravlje. Sadrži vlakna, te je izvor željeza, kalija, magnezija, bakra, fosfora i mangana. Povoljno utječe na snižavanje krvnog tlaka, dobra je za srce, snižava kolesterol, sadrži zdrave masnoće, snižava kolesterol, sadrži antioksidanse, te smanjuje stres i stvara osjećaj ugode.
Kao i u svemu i u prehrani je potreban dobar balans. Tamna čokolada sa visokim udjelom kakaa je dobra ali u ograničenim količinama.


 Chia puding sa svježom bananom, šipkom i tamnom čokoladom

Ovaj fini, a super zdravi obrok možete napraviti doslovno u par minuta.



Potrebni sastojci:
2,5 dcl mlijeka (bilo kojeg prema vlastitom izboru)
3 velike žlice chia sjemenki
1 šalica šipka
1 banana
par kocki  tamne čokolade (70% kakaa ili više)
1 mala žlica meda (prema potrebi)

1. Chia sjemenke pomiješajte za mlijekom i malo meda, te ostavite 15-ak minuta da se zgusne i poprimi željenu teksturu. Ovisno o željenoj gustoći možete dodati više ili manje mlijeka ili sjemenki.

2. Šipak očistite, banane izrežite na kolutiće, a čokoladu izrežite nožem na listiće.

3. Poslužite u prikladnoj posudi, a voće, čokoladu i chia puding redajte željenim redoslijedom.


Nema komentara:

Objavi komentar